maandag 1 augustus 2011

Drama in Lampedusa: 25 lijken op boot

Door Pieter Stockmans, Amnesty-activist en deelnemer aan het Amnesty-kamp op Lampedusa

Gisteren vond de Italiaanse kustwacht 25 dode migranten aan boord van de boot die gisteren werd gered voor de kust van Lampedusa. De 15 meter lange boot had gisterenavond alarm geslagen ongeveer 35 mijl van het eiland. Twee patrouilleboten van de Italiaanse kustwacht en één van de Guarda di Finanza hebben de boot vervolgens begeleid naar de haven.

Foto's : Italiaans persagentschap ANSA.



De boot was bij zonsopgang in nood geraakt op een mijl van Lampedusa. De migranten werden overgebracht op de patrouilleboten van de kustwacht, maar de kustwacht deed daarop een gruwelijke ontdekking: ze vonden 25 lijken aan boord. De andere 271 migranten, waaronder 36 vrouwen en 21 kinderen, werden gered. Het is nog niet duidelijk waar de migranten vandaan kwamen.

Eergisteren maakte ik nog een bootreis rond het prachtige eiland Lampedusa en zag ik de paradijselijke stranden van op zee. Ik zag toen ook een boot van één van de Italiaanse veiligheidsdiensten Guarda di Finanza en dacht: "De bewakers aan de poorten van Europa."

Amper een dag later sterven op diezelfde wateren, voor diezelfde paradijselijke kusten, 25 jongemannen in wat hoogst waarschijnlijk een nachtmerrie moet geweest zijn aan boord van dit kleine bootje met meer dan 250 mensen op elkaar gepropt. De rest van de migranten aan boord werd gered door de Guarda di Finanza en de Italiaanse kustwacht. De 25 slachtoffers vervoegen de om en bij de 1400 doden die in 2011 al vielen tijdens de overtocht van Noord-Afrika naar Lampedusa.

Ze zaten op elkaar gepropt als sardienen. Volgens het Italiaanse persagentschap ANSA blijkt uit een eerste reconstructie van de feiten dat de slachtoffers de eerste mensen waren die aan boord van de 15 meter lange boot waren geklommen en plaats hadden genomen op de bodem van de boot. De enige toegang tot die bodem was een luik van slechts 50 cm breed. Kort daarna kwamen alle anderen aan boord van de boot.

De migranten zouden zijn gestorven door verstikking, door de gassen van de motor van de oude boot in te ademen. Ze zouden hebben geprobeerd om eruit te komen, maar de mensen aan de bovenaan het dek zouden dat niet toegestaan hebben omdat er niet genoeg ruimte was. De openbare aanklager van Agrigento heeft een onderzoek geopend na de ontdekking van de 25 lijken.

Meer berichten over Lampedusa volgen. Ik probeer van mijn contacten in Lampedusa wat informatie van op het terrein te sprokkelen.

Pieter Stockmans

Geen opmerkingen:

Een reactie posten