dinsdag 13 september 2011

Gedwongen uithuiszettingen in Nigeria : "Dit waren allemaal huizen"

door Amnesty campagnevoerder Bridget Burrows

origineel gepost op Livewire op 5 september 2011


"Dit waren allemaal huizen", zegt Prince Peter, wijzend op de puinhoop bij de Njemanze oevergemeenschap in Port Harcourt. "Mijn huis was daar beneden, onder de mangoboom, maar nu is er niets, niets meer van over." Achter hem, waar woningen en bedrijven stonden, resten alleen gebroken betonnen funderingen, waar gras doorheen groeit.



"De tranen komen me in de ogen als ik aan die dag denk. Ik kan er amper over spreken, het is te pijnlijk", stottert Prince. Vlakbij proberen een handvol vroegere buren hun dagelijks brood te verdienen; twee jaar later maken ze nog steeds rijst en puff puff klaar in metalen potten onder dekzeilen. "Ik woon nu in een motorvoertuig", aldus een voormalige bewoner.

Prince Peter met enkele vroegere
Njemanze bewoners © Amnesty International
Sinds de bulldozers kwamen hebben de bewoners van Njemanze weinig gerechtigheid gezien.
Maar op de tweede verjaardag van de sloop van hun huizen, komen honderden van hen samen. Achter een spandoek waarop staat  "de gemeenschap van Njemanze ontheemden vragen rechtvaardigheid", beginnen ze te dansen en te zingen.

Overal om hen heen hangen postkaarten met boodschappen:
. "Ik sta achter Njemanze - Anna Bauer, Oostenrijk",
. "Ik sta achter Njemanze - Laurens De Lange, Amsterdam"
 "En we staan achter Njemanze", zegt Phillip Kumah van de oude Fadama sloppenwijk in Ghana, die ook bedreigd wordt door gedwongen uithuiszetting, en die samen met Amnesty hier is in het kader van een uitwisselingsprogramma.

Nu ze vandaag bij elkaar komen voor hulp, zien de Njemanze bewoners deze boodschap van solidariteit en hoop van Amnesty-leden uit de hele wereld. "De postkaarten en berichten die u hebt verzonden, stemmen iedereen hoopvol", zegt Prince. "We zijn vandaag dankbaar, want we hebben steun van buiten Nigeria. We hebben mensen daar die vechten voor gerechtigheid, vechten voor ons. Met de hulp van Amnesty International en andere ngo's, heb ik het gevoel dat er gerechtigheid zal komen."

Amnesty International, Nigeriaanse maatschappelijke organisaties, en de Port Harcourt oevergemeenschappen dringen er bij de Nigeriaanse federale regering op aan gedwongen uithuiszettingen te verbieden en het recht op goede huisvesting te beveiligen, om te zorgen dat wat met de Njemanze gemeenschap gebeurd is, nooit meer wordt herhaald.

Dus dank aan Amnesty-leden om Prince en zijn buren te laten weten dat Njemanze niet is vergeten. Dank u om uw stem met hen te delen, en hun kreet te versterken dat goede huisvesting een mensenrecht is, en gedwongen uithuiszettingen moeten stoppen.

Nu de traditionele kleurrijke maskers, de trompetten en de trommels van de Njemanze bewoners even terug wat leven brengen in de nu rustige straten, hopen we dat de regering ook hun boodschap hoort.

Bijna tweederde van de stadsbewoners die in Nigeria wonen zijn slecht gehuisvest, veelal in sloppenwijken. Over de hele wereld, vragen mensen in armoede waardigheid. Ze willen een einde maken aan de onrechtvaardigheid en uitsluiting die hen arm houdt. Ze willen controle over de beslissingen die hun leven beïnvloeden. Ze willen dat hun rechten worden gerespecteerd en hun stem meetelt.
vroegere bewoner loopt langs het puin, achtergelaten na de vernietiging
van de huizen in de Njemanze nederzetting, Port Harcourt © George Osodi
Bridget Burrows 
_______________


Amnesty International Vlaanderen voert momenteel diverse acties Stop de bulldozers met o.a. een schrijfactie tegen de dreigende sloop van Old Fadama

Geen opmerkingen:

Een reactie posten