dinsdag 24 juli 2012

Geen kant meer opkunnen: Amnesty spreekt met Palestijnse vluchtelingen uit Syrië

door Noor Al-Bazzaz, lid van het Amnesty International Syrië team

Deze post werd origineel gepubliceerd  op Livewire op 23 juli 2012.


vluchtelingen steken met honderden de grens met Jordanië over,
maar voor sommige Palestijnen in Syrië is dit haast onmogelijk
© KHALIL MAZRAAWI/AFP/Getty Images
Het waren de continue beschietingen die  Abu al-'Izz dwongen om zijn geboorteland Syrië te ontvluchten. 
In het Bashabsheh doorgangskamp in al-Ramtha zegt hij: "Ik kon de beschietingen niet meer verdragen, ik moest mijn familie redden". 








Soortgelijke reacties kon Amnesty International noteren van andere Syrische en Palestijnse vluchtelingen in Jordanië die het geweld in Syrië proberen te ontkomen. In de afgelopen twee weken zouden er dagelijks honderden vluchtelingen uit Syrië in Jordanië aankomen. Het merendeel werd binnengesmokkeld door het Free Syrian Army.

De reis is lang en gevaarlijk. Men moet checkpoints en sluipschutters trotseren. Moeders geven hun kinderen een slaapmiddel opdat ze geen geluid zouden maken dat de aandacht van de Syrische veiligheidstroepen kan trekken. Een vrouw vertelt:"We vertrokken met driehonderd mensen. Als mijn baby zou huilen, zou iedereen gedood kunnen worden." Ze houdt haar baby omhoog en lacht: "Kan je je inbeelden dat dit kleintje verantwoordelijk zou zijn voor driehonderd doden?".

De beslissing om Syrië te ontvluchten is weldoordacht. De risico's die zo'n reis met zich meebrengt worden goed ingecalculeerd en afgewogen.
Voor Palestijnse vluchtelingen zijn de risico's nog groter omwille van de beperkingen die hen zouden worden opgelegd in de doorgangskampen. Sinds april 2012, mogen Palestijnse vluchtelingen uit Syrië geen beroep meer doen op het 'borgsysteem'. Door dit systeem kan iemand met de Jordaanse nationaliteit borg staan voor een vluchteling en hem zo uit het doorgangskamp krijgen. 140 Palestijnse vluchtelingen worden nu in het Cybercity kamp in Jordanië vastgehouden.

De Syrische 'Laila' is getrouwd met een Palestijn. Zij kan nog wel beroep doen op het borgsysteem maar wil het kamp niet verlaten. Haar dochter, die als Palestijnse wordt aangezien, mag het kamp immers niet verlaten. Haar echtgenoot wordt in Irbid in een ziekenhuis behandeld voor de schotwonden die hij tijdens de beschietingen heeft opgelopen. Ze kan hem enkel bezoeken wanneer ze begeleid wordt door politie.

Um Mustafa, een Jordaanse vrouw, vertelt een soortgelijk verhaal. Ook zij is getrouwd met een Palestijn. Ze is vrij om het Cybercity kamp te verlaten maar weigert dit omdat  haar kleuter ook in het kamp moet blijven.

Het merendeel van de Palestijnse vluchtelingen komt uit Dera'a waar een groot vluchtelingenkamp is. Het kamp wordt geregeld beschoten en aangevallen. Het geweld in Dera'a blijft bovendien toenemen maar het aantal Palestijnse vluchtelingen uit Dera'a neemt af terwijl het aantal niet-Palestijnse vluchtelingen uit die regio alsmaar toeneemt. De Palestijnse vluchtelingen zouden door de restricties afgeschrikt worden. Ook zijn er geruchten dat Palestijnse vluchtelingen geweigerd worden aan de Jordaanse grens.

'Ahmed' is één van de gelukkigen die nog voor april 2012 in Jordanië terechtkwam. Hij woont nu in Irbid. Hij kent verschillende Palestijnse families die Dera'a proberen te ontvluchten. Sommige families zijn gevlucht naar de buurtregio's, anderen hadden geen andere keuze dan terug te keren naar het vluchtelingenkamp in Dera'a. Ook zijn eigen familie geraakt er niet weg. Ahmed geeft ons de contactgegevens van zijn familie. "Neem alsjeblief contact met hen op, zelfs als je hen niet kan helpen" vraagt hij. "Zo weten ze tenminste dat er nog steeds mensen zijn die deze crisis opvolgen. Je kan je niet inbeelden hoe het voelt om alleen te zijn en niet in staat zijn die verschrikkelijke situatie te ontvluchten."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten