dinsdag 15 november 2011

Mensenrechten en het internet

door Widney Brown, Senior Director,  International Law and Policy, Amnesty International
origineel gepost op Livewire op 31 oktober 2011


de impact van high-tech op mensenrechten
Alaa Abd el Fattah, een Egyptische activist die voor een militair tribunaal moest verschijnen omwille van zijn blogging activiteiten, vertelde dat mobiele operatoren en internet providers ervan op de hoogte waren dat de regering een wet had uitgevaardigd die de aanbieders kon verplichten de ‘kill switch’ in te schakelen. Operatoren en providers hadden daarop niet gereageerd.  Bijgevolg, toen de Egyptische regering hen bij de protesten in januari vroeg dit te doen, gehoorzaamden zij prompt. ‘We hadden geen keuze’ zeiden ze.



Het is al te gemakkelijk zich te verschuilen achter: ‘de overheid verplichtte ons ertoe.’ Dit is geen excuus. Bedrijven, actief in high-tech communicatietechnologie, mogen zich niet verschuilen achter wetten die de mensenrechten niet respecteren.

Integendeel, technologiebedrijven moeten wetten aanvechten die de vrijheid van meningsuiting onderdrukken, informatie achterhouden en de privacy van gebruikers schenden. Anders zijn ze medeplichtig. Ze nemen het niet op voor hun gebruikers. Het is toch ironisch dat deze bedrijven, vrijwillig of verplicht, medestanders worden van overheden die het internet en mobiele telefonie aan banden willen leggen.

Technologische innovatie heeft de toegang tot informatie veel gemakkelijker gemaakt, en heeft de communicatiemogelijkheden sterk uitgebreid. Dit beangstigt overheden en andere machtige actoren die begrijpen hoe ze nu het risico lopen dat hun wanpraktijken aan het licht komen. Ze weten maar al te goed dat informatie macht is. 

Om ervoor te zorgen dat regeringen niet de mogelijkheid hebben deze  ‘virtuele wereld’ aan banden te leggen, moeten technologiebedrijven hand in hand werken met mensenrechtenactivisten om iedere poging om deze rechten te ondermijnen te verhinderen. Bovendien moeten zij hun kennis gebruiken voor het creëren van technologie die de gebruikers beschermt tegen mensenrechtenschendingen. 

Men blijft maar debatteren over het reguleren van de sector, welke rol de sector speelt op het vlak van mensenrechten, of anonimiteit wel voldoende gegarandeerd is, en of men moet gehoorzamen aan wetten die overduidelijk niet legitiem zijn.

Het debat zou moeten zijn : hoe de vrijheid van meningsuiting stimuleren, hoe mensen best toegang geven tot informatie, en hoe gebruikers beschermen tegen inmenging en misbruik van de overheid. Hiertoe zouden bedrijven zich moeten inlaten met de strijd voor de mensenrechten.


Widney Brown

Geen opmerkingen:

Een reactie posten