vrijdag 29 juli 2011

Lampedusa: kamp voor de mensenrechten eindigt morgen

Persbericht

Solidariteitsacties op het hele eiland

(klik op de foto voor groot formaat)

Vandaag vijdag 29 juli is het de laatste dag van het kamp voor de mensenrechten van Amnesty International op het Italiaanse eiland Lampedusa. Er zijn activiteiten op het hele eiland. Ook een activist van Amnesty Vlaanderen neemt deel.


Veertig jongens en meisjes uit heel Italië en andere Europese landen zijn aan het eind gekomen van het kamp. Ze hebben hun ervaringen met elkaar uitgewisseld en hebben de inwoners en mensenrechtenorganisaties van Lampedusa ontmoet. Zo hebben zij via informatie uit eerste hand de werkelijke situatie van de inwoners van Lampedusa leren kennen en de ware redenen achter de ernstige mensenrechtenschendingen die op het eiland plaatsvinden.

“Nadat in februari en maart duizenden bootvluchtelingen uit Tunesië, Libië en Afrika in gammele bootjes op het eiland aankwamen na een levensgevaarlijke reis op zee, hebben de Italiaanse autoriteiten lang gewacht met evacuaties naar andere centra in Italië. Daardoor verbleven op een bepaald moment meer migranten en vluchtelingen dan inwoners op het eiland, op straat zonder onderdak”  zegt Pieter Stockmans, de activist van Amnesty Vlaanderen die aan het kamp deelneemt.

Deze gecreëerde humanitaire crisis werd door vele media voorgesteld als een bedreiging en met een taal die bij de publieke opinie een gevoel van alarm en angst opwekte. “Op Lampedusa zelf zagen wij nochtans hoe de inwoners een grote solidariteit hebben getoond tegenover de migranten, asielzoekers en vluchtelingen. Zij tonen dat respect voor de mensenrechten kan samengaan met het toeristische profiel van Lampedusa” vervolgt Stockmans.


Solidariteitsacties op het hele eiland

De activisten voeren vandaag actie, om ervoor te zorgen dat Lampedusa niet wordt vergeten en om de inwoners te bedanken voor hun gastvrijheid en solidariteit met de bootvluchtelingen. Maar ook om aandacht te vragen voor de situatie van de vluchtelingen, die op het eiland worden opgesloten in gesloten centra. Onder hen 169 kinderen die worden vastgehouden in een voormalige militaire basis aan het noordwestelijke uiteinde van het eiland.

Om 7u ‘s ochtends hebben de activisten het woord “GRAZIE” gevormd op het bekende strand Spiaggia dei Conigli. Een “dank u” gericht aan de inwoners van Lampedusa. Om 18u zullen aan verschillende huizen ballonnen te zien zijn met het opschrift “Guarda il Cielo” – Italiaans voor “kijk naar de lucht” – maar C.I.E. (centro d’identificazione e espulsione) is ook het gesloten centrum waar vluchtelingen en migranten lang worden opgesloten. De activisten zullen brieven van solidariteit aan de opgesloten vreemdelingen sturen.

Om 20u vieren de activisten de 50ste verjaardag van Amnesty International met een ontmoeting en een drink met de inwoners van Lampedusa. In het centrum van Lampedusa voeren zij ook actie met een "straat van de herinnering": een artistieke voorstelling van de reis die vele migranten ondernemen.

Links



Geen opmerkingen:

Een reactie posten