donderdag 6 oktober 2011

"Laat ons op een waardige manier leven '- stop gedwongen uithuiszettingen in Roemenië

Door Barbora Cernusakova en Fotis Filippou, Amnesty International EU-team
Origineel gepost op Livewire, op 5 oktober 2011

Honderden mensen, de meerderheid Roma, leven al geruime tijd vlakbij een stortplaats, waar ook chemisch afval wordt gedumpt. De nederzetting ligt in Pata Rât, aan de rand van Cluj-Napoca, de derde grootste stad in het noordwesten van Roemenië. Meer dan 70 gezinnen, waarvan de meeste Roma, werden naar hier gebracht. De huisvesting is ondermaats en ze wonen twee en een halve kilometer van de dichtstbijzijnde bushalte en ver van scholen, gezondheidszorg en jobs. In december 2010 werden ze gedwongen uit hun huizen gezet in Strada Coastei in het centrum van de stad.



Florin Stancu was niet thuis toen de gemeente 48 uur vooraf de ontruiming aankondigde. "Ik was in Italië voor het werk en kreeg een telefoontje om zo snel mogelijk te komen, want ze waren onze huizen aan het slopen. Ik nam het ​​vliegtuig in Rome en kwam op 16 december aan om 23u. Iedereen had ingepakt. We kregen te horen dat om 5 uur de gemeentelijke politie zou komen. Wie had ingepakt zou normaal worden verhuisd, de anderen met geweld. Ik vroeg: "Waarom moeten wij in het midden van de winter verhuizen? Waarom stuur je ons daar bij die vuilnis? "

De gedwongen ontruiming blijft een bron van diepe trauma's voor de bewoners. "Het vroor -20 graden,we werden verhuisd naar een kamer van 16 m2, die we nu delen met 10 personen. Ieder van ons slaapt op de vloer. We delen de badkamer met 40 mensen", vertelt Elena Greta, één van de getroffen vrouwen, aan Amnesty International.

Op Wereld Habitat Dag, namen meer dan 100 mensen deel aan een actie voor de prefectuur van de provincie Cluj. De actie werd mee georganiseerd door Amnesty International en de lokale NGO's Amare Prhala, Fundatia Desire en de Werkgroep van Maatschappelijke Organisaties (gLOC), samen met vertegenwoordigers van de getroffen gemeenschappen. Elena, Florin en vele anderen waren er om gedwongen uithuiszettingen een halt toe te roepen, degelijke huisvesting en beschermende wetten te eisen.

Onder trommelgeroffel, toonden Roma en andere slachtoffers huizen in karton waarop stond: "Stop met gedwongen uithuiszettingen!", "Wij willen goede huisvesting!", "We willen niet leven tussen het afval!"," Laat ons waardig leven!"," Bewoonbare huizen voor iedereen!"," Stop racisme! "



Lokale activisten zamelden honderden handtekeningen in ter ondersteuning van de internationale campagne van Amnesty International die de minister van Regionale Ontwikkeling en Toerisme van Roemenië oproept de wet inzake huisvesting in overeenstemming te brengen met de internationale normen inzake mensenrechten. We willen een wet die mensen beschermt tegen gedwongen uithuiszetting en we zullen de lokale autoriteiten van Cluj-Napoca en andere plaatsen in Roemenië ter verantwoording roepen voor schending van het recht op wonen.

Deelnemers toonden ook foto's van gemeenschappen over de hele wereld, die ook bedreigd werden met gedwongen uithuiszetting, als een gebaar van solidariteit.

Ernest Creta, die in december vorig jaar ook met geweld verdreven was uit Strada Coastei, zei: "Wij zijn hier vandaag opdat wat met ons gebeurd is, niet zal worden herhaald voor anderen. De wet geldt voor iedereen en moet worden gerespecteerd. "

Word lid van onze campagne, om een einde te maken aan gedwongen uithuiszettingen in Roemenië. Neem actie op :  http://www.amnesty.org/en/appeals-for-action/protect-right-housing-new-romanian-housing-law .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten