dinsdag 5 april 2011

Italiaans eiland wordt nachtmerrie voor gestrande Afrikanen

gebrek aan basisvoorzieningen
in Lampedusa

Door Charlotte Phillips, een van de afgevaardigden van Amnesty International momenteel op Lampedusa 
Door de nalatigheid van de Italiaanse autoriteiten heerst op het eiland Lampedusa nu een humanitaire crisis.
In de afgelopen weken en maanden zijn duizenden Tunesiërs, voornamelijk jonge mannen, gestrand op dit kleine eiland na het verlaten van het straatarme Tunesië,sinds het begin van de politieke onrust daar.

Er zijn geen douches, geen toiletten en geen opvang. Ongeveer 4.000 mensen moeten op dit ogenblik onder de blote hemel slapen. De gelukkigen slapen in geïmproviseerde tenten 'opgetrokken' uit gevonden stukken plastic zeil.  Anderen slapen gewoon op stoepen en op de stranden, zonder zelfs maar een simpele deken dat hen warm houdt.



Ondanks de inspanningen van hulporganisaties ter plaatse, ontbreekt het de meeste Tunesiërs aan de meest elementaire voorzieningen.

Een maaltijd van pasta en brood is drie keer per dag voorzien door humanitaire organisaties, maar Amnesty International heeft verhalen gehoord van mensen die honger lijden. Elke maaltijd wordt geserveerd in een plastic zak, met twee papieren borden. Zwerfafval is overal gestrooid op de grond omdat er geen vuilnisbakken zijn.

Een 23-jarige Tunesische man zei tegen een afgevaardigde van Amnesty International : "De omstandigheden in Lampedusa zijn ellendig. Ik heb sinds 5 dagen niet gedoucht en ik ben gedwongen om naar het toilet te gaan tussen duizenden mensen. "

Ondanks de erbarmelijke omstandigheden, is iedereen opvallend rustig en kalm gebleven, en ook de mensen van Lampedusa hebben gereageerd met een ongelooflijke sympathie en generositeit. Een bejaarde vrouw vertelde ons aan de deur van haar huis: "Ik voel mee met deze jonge mannen en denk aan hun moeders die zich heel erg bezorgd maken."

Tot nu toe is de reactie van de Italiaanse autoriteiten abominabel. Silvio Berlusconi, de Italiaanse premier, bezocht het eiland gisteren en kondigde aan dat de crisis in de komende twee dagen zou worden aangepakt. Het is echter nog steeds niet duidelijk waar alle mensen naartoe zullen moeten naar en wat de toestand is van de centra die verondersteld worden om ze onder te brengen.

De Amnesty International delegatie blijft de evolutie van de toestand op het eiland volgen.