zaterdag 16 april 2011

Misratah : een belegerde stad

Door Donatella Rovera, Amnesty International crisis onderzoeker 
Origineel gepost op Livewire op 15 april.
Ik bereikte Misratah vandaag na een 18-uur durende reis over zee. Toen we de haven naderden, twijfelden we of we zouden terugkeren, omdat het gebied in de buurt van de haven zwaar onder vuur lag van raketten van de troepen van Kadhafi. Verscheidene journalisten waren ook aan boord van ons schip, waaronder verslaggevers van de grote internationale media uit de VS, het UK en Frankrijk, evenals een aantal freelancers. Door hun inspanningen zal de rest van de wereld eindelijk meer te weten komen over wat in deze belegerde stad gebeurd is en nog gebeurt, en stad van meer dan 300.000 mensen. 


We wachtten een eind van de kust, samen met andere schepen, die onder andere de broodnodige medische en andere humanitaire goederen brachten. We wachtten tot het artilleriegeschut zou stoppen. Uiteindelijk meerden we aan. Maar er waren nog duidelijk rookpluimen te bemerken boven een punt waar nog een ander projectiel net was ingeslagen in het havengebied. Ik ging niet uitzoeken, en zover ik weet ook niemand anders, of het een raket was of van een mortier kwam. 

Voorheen werd het gebied rond de haven als relatief "veilig" beschouwd - voor zover men over "veilig" kan spreken in een stad waar willekeurige zware artillerie gebuikt wordt door de troepen van Kadhafi. De buurten ten westen van de haven leken eerder griezelig verlaten - bewoners hebben ofwel het gebied ontvlucht of houden zich binnen schuil, en zoeken beschutting waar ze kunnen. Ik zal het de komende dagen onderzoeken. 

Arwa, gewond aan hals en buik
Ik ging onmiddellijk naar het ziekenhuis waar ik op de intensive care een klein meisje zag, Arwa, ongeveer vijf of zes jaar, die eerder op de dag was binnengebracht met zeer ernstige verwondingen aan haar hals en buik door granaatscherven . Dokters zeiden dat haar beide ouders en haar grootmoeder ook al gewond raakten eerder op de dag (14 april), toen een raket insloeg op hun huis in Zawia al-Mahjoub, een wijk aan de westkant van de stad. Ze werden behandeld in een lokale kliniek en het was slechts het kleine meisje dat in dit ziekenhuis was opgenomen. De verplaatsing naar hier is een hachelijke onderneming, en dus alleen degenen met de meest ernstige verwondingen die niet lokaal kunnen worden behandeld, worden naar hier gebracht. 

Ik zag ook een 44-jarige man uit dezelfde buurt die bewusteloos lag in het bed naast het kleine meisje. Ik kan zijn naam niet geven of die van anderen om veiligheidsredenen. Deze man was twee keer in de nek geschoten - men zei dat dit door leden van de troepen van Kadhafi was gedaan toen hij thuis was op 2 april. Artsen lieten me zijn X-ray's en medisch dossier zien. Hij was door beide kogels geraakt aan de linkerkant van de nek, één heeft de slokdarm beschadigd en de andere de ruggegraat. Als hij het overleeft, zal hij volledig verlamd blijven voor de rest van zijn leven. Een verschrikkelijk, tragisch zicht. 

Een andere patiënt op de IC, een man van 26 jaar, lag ook bewusteloos, met ernstige hoofdletsels als gevolg van een granaatscherf die nog in zijn hoofd zit. Een chirurg vertelde me dat de operatie die hij nodig heeft, moeilijk en delicaat is, en moet uitgevoerd worden door een ervaren neurochirurg. Maar er zijn geen neurochirurgen beschikbaar in Misratah en dus zullen de artsen gewoon hun best doen. 

Een vriend van de gewonde man, die gewond was geraakt in dezelfde aanval wordt behandeld in een andere afdeling van dit ziekenhuis. Hij had duidelijk ernstig pijn, maar hij vertelde me een korte beschrijving van de aanval. "Het was ongeveer 19:30 toen ik en twee vrienden in het huis waren van een andere vriend. We hadden net onze wassingen gedaan voor het gebed toen een raket de garage waar we waren, raakte", zei hij. Zijn wonden zijn ernstig, maar gelukkig niet levensbedreigend. Artsen vertelden me dat de granaatscherven in zijn rug zeer diep zaten en moesten worden verwijderd vanuit zijn buik. Hij heeft nog granaatscherven in zijn rechter dijbeen, die moeten worden verwijderd wanneer hij voldoende is hersteld van de eerste operatie aan zijn buik. Dit waren slechts enkelen van de gewonden die ik zag. 

Ze waren allemaal gewone mensen, ongewapende burgers die op geen enkele manier deelnamen aan de vijandelijkheden toen ze gewond raakten. Het ziekenhuis behandelt eveneens verzetsstrijders, die in gewapende confrontaties met de troepen van Kadhafi gewond zijn geraakt. Het ziekenhuis is een van de vele kleine ziekenhuizen die nu worden gebruikt voor de behandeling van gewonden sinds de troepen van Kadhafi het gebied bezetten waar het grootste ziekenhuis van Misratah is gevestigd. Hier verleent de afgelopen paar dagen een klein team van artsen uit een Italiaanse NGO de broodnodige bijstand. Zij en andere artsen in het ziekenhuis vertelden me dat het merendeel van de patiënten die zij hebben binnengekregen in de afgelopen weken gewond zijn geraakt door granaatscherven van raketten, toen woonwijken van de stad meer en meer het doelwit werden van de troepen van Kadhafi. 

Vandaag alleen, zijn ten minste een dozijn burgers gedood en vele anderen gewond toen raketten insloegen in de Qasr Ahmad wijk, vlakbij de haven, in het oosten van de stad. Ooggetuigen zeiden dat verscheidene van de slachtoffers in een rij buiten stonden aan te schuiven bij een bakkerij om brood te kopen, toen raketten vlakbij insloegen. 

Er is ook gemeld dat sluipschutters van de troepen van Kadhafi actief zijn ingezet in verschillende delen van de stad en op die manier nog een extra ernstige bedreiging vormen voor de omwonenden. 

In de komende dagen probeer ik meer te weten te komen over deze aanvallen en de andere misdaden die worden gepleegd tegen de inwoners van deze belegerde stad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten